Bakken met koffie

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in jouw winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan jouw huidige bestelling?

Geplaatst door:
op 04-03-2021
Recept: 3 keer bakken met koffie
Recept: 3 keer bakken met koffie

In de afgelopen weken heb ik vooral geschreven over waar je koffie nuttig voor kunt gebruiken in het dagelijks leven, maar één gebruiksmoment hebben we nog niet gehad: eten! Koffie is namelijk een echte smaakmaker. Zo zie je het veel terugkomen in diverse barbecue rubs (voor smaak en malsheid) en als topping op ijs, maar eigenlijk komt het nog veel meer voor in zoete dingen zoals koekjes en cakes.

Ik ben dol op dit soort zoetigheid. Alleen moet ik wel eerlijk zijn dat het maken ervan me niet altijd goed af gaat. Gelukkig bestaan hier hele handige websites voor en als ik één mag aanraden dan deze: Chickslovefood. Zelfs voor een onhandige bakker als ik, zijn hun recepten makkelijk en snel uit te voeren en is het resultaat om van te smullen. Nina en Elise zijn inmiddels zo succesvol met hun blog dat er ook diverse boeken zijn verschenen en zij hebben ook enkele toffe recepten gemaakt waarin koffie wordt gebruikt. Daarom heb ik hen gevraagd of ik bij hoge uitzondering een paar recepten van hen met onze klanten mocht delen op onze website. Bekijk hieronder drie heerlijke recepten die je zelf kunt maken!

Bananenbrood met chocolade en koffieBananenbrood met chocolade en koffie


Bananenbrood met chocolade en koffie


• 1 bananenbrood, zo'n 12 plakken
• 15 minuten bereiding
• 45 minuten oventijd

Ingredënten:
• 2 el kokosolie
• 5 rijpe bananen
• 200 gram speltmeel
• 2 eieren
• 4 el honing
• 2 tl bakpoeder
• 80 ml espresso
• 1 handje percannoten
• 50 gram chocolade

We maken onze bananenbroden het liefst met speltmeel en héle rijpe bananen, zodat je bijna geen honing meer nodig hebt. Maar een beetje pure chocolade mag dan wel weer, toch? Wij vinden van wel! Samen met de koffie geeft een subtiele chocolade drizzle je nét die pick-me-up die je nodig hebt als je aan je dag begint. Laten we dus maar snel beginnen!

En zo doe je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Smelt de kokosolie in een pannetje op het vuur.
  3. Doe 4 bananen in een keukenmachine, samen met het speltmeel, de eieren, de honing, het bakpoeder, de espresso's en de gesmolten kokosolie. Vermaal de ingrediënten tot een glad beslag.
  4. Voeg ook het handje pecannoten toe aan het beslag en maal nog even kort, zodat je een beetje een crunch houdt.
  5. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag hierin.
  6. Snijd de overige banaan in de lengte doormidden en duw in de bovenkant van het bananenbrood.
  7. Zet de cakevorm in de oven en bak hem in 45 minuten gaar.
    Laat het bananenbrood afkoelen op een rooster.
  8. Smelt de pure chocolade au bain-marie (in een kom boven een pannetje met kokend water) en drizzle de gesmolten chocolade dan over de bovenkant van het bananenbrood.

Zet het bananenbrood in de koelkast totdat de chocolade helemaal uitgehard is, snijd hem dan in plakken en serveer!

 

Fudge barsFudge bars


Fudge bars met chocolade en koffie

• 12 fudge bars
• 20 minuten bereiding
• 2 uur wachttijd

Ingredënten:
• 90 gram dadels (zonder pit)
• 90 gram amandelen (een combi met hazelnoten kan ook)
• 70 gram pure chocolade (minimaal 72% cacao)
• 85 gram honing
• 4 flinke el notenpasta (kant- en klaar of zelfgemaakt)
• 45 gram kokosolie
• 30 gram cacaopoeder
• 1 kopje espresso (Tip: Gran Maestro Italiano - Espresso Elegante - Koffiebonen of nespresso compatible)
1 handje hazelnoten

We hebben voor deze fudge de Gran Maestro Italiano Espresso Elegante gebruikt. Maar je kunt natuurlijk ook een andere smaak kiezen als dat je voorkeur heeft.
Zie hier het gehele aanbod van Gran Maestro Italiano

En zo doe je het:

  1. Week de dadels minimaal 5 minuten in kokend water.
  2. Giet het water af en maal ze tot puree in een keukenmachine.
  3. Voeg dan de amandelen toe en mix mee totdat je een redelijk egaal mengsel hebt, met wel nog wat stukjes noot.
  4. Vet een bakblik of ovenschaal van ca. 15 x 20 cm in met kokosolie of bekleed met bakpapier. Verdeel het bodemmengsel hierover en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet even weg.
  5. Smelt de chocolade au bain-marie.
  6. Voeg de rest van de ingrediënten, op de hazelnoten na, toe aan de chocolade (deze laat je op het vuur staan) en meng door elkaar tot een glad mengsel.
  7. Giet het fudgemengsel in de bakvorm. Hak de hazelnoten grof en verdeel ze over de fudge.

Laat minimaal 2 uur uitharden in de vriezer.
Snijd de fudge bars als ze goed hard zijn in stukjes.

Bewaartip: Je kunt de fudge bars zeker een week in de koelkast bewaren.

Chocolate chip tiramisuChocolate chip tiramisu


Chocolate chip tiramisu - Sinner Sunday


• 1 schaal
• 15 minuten bereiding
• 20 minuten opstijven

Ingredënten:
• 500 ml slagroom
• 4 el kristalsuiker
• 500 ml mascarpone
• 675 gram chocolate chip cookies (zo'n 36 stuks)
• 75 ml espresso (Tip: Gran Maestro Italiano - Espresso Forte - Koffiebonen of nespresso compatible)

En zoals je van tiramisu gewend bent, bevat ook deze variant natuurlijk koffie. We gebruiken hiervoor de Espresso Forte capsules van Gran Maestro Italiano. Die zijn lekker sterk, waardoor die echte koffiesmaak goed naar voren komt. Houd je hier nu minder van, dan kun je ook een mildere variant gebruiken. 
Zie hier het gehele aanbod van Gran Maestro Italiano.

En zo doe je het:

  1. Klop de slagroom samen met de suiker stijf.
  2. Spatel de mascarpone hierdoor, tot je een egaal mengsel hebt.
  3. Leg een derde van de chocolate chip cookies in een schaal en schenk de helft van de koffie erover.
  4. Schep hierop de helft van het mascarponemengsel.
  5. Bedek deze laag weer met een derde van de chocolate chip cookies en sprenkel hier de overgebleven koffie over.
  6. Schep de rest van het mascarponemengsel hierop en maak glad met een spatel.
  7. Breek de laatste chocolate chip cookies in stukjes en strooi over de bovenkant van de tiramisu.

Zet de schaal in de koelkast en laat 20 minuten opstijven.

Bewaartip: De tiramisu blijft zo'n 2 dagen lekker als je hem afdekt met vershoudfolie en in de koelkast bewaart.