Tussen de keerkringen bij de evenaar worden veel koffieplanten geteeld. Deze omgeving staat bekend als de ‘coffee belt'. Het gebied kenmerkt zich door zachte temperaturen, veel regen en zon en een rijke, vruchtbare grond. Dit zijn ideale omstandigheden voor de koffieplant.
De voornaamste werelddelen waar koffie verbouwd wordt, zijn Afrika en Latijns-Amerika. Het klimaat, de grondsoort en het ras koffiebonen spelen een cruciale rol bij de uiteindelijke smaak van het drankje. Ook de verzorging en de manier van roosteren is erg belangrijk.
We zien dikwijls twee koffiebonen terug, waaronder de Arabica koffieboon en de boon die afkomstig is van de Robusta plant. De Arabica koffieplant groeit op hoger gelegen grond en de temperatuur ligt er tussen de 18 en 21 graden. Dit is de perfecte temperatuur voor de ontwikkeling van de plant. Je vindt deze plant regelmatig terug in streken rond de equator, zoals Midden- en Zuid-Amerika.
Robusta bonen daarentegen zie je juist vaker in laaggelegen gebieden, bijvoorbeeld in Zuidoost-Azië. Ze verdragen hitte en droogte veel beter dan de Arabica bonen en ze bevatten meer cafeïne. Dit komt omdat in de lagere streken waar de Robusta variant veelvuldig groeit, meer parasieten voorkomen. De cafeïne die de plant aanmaakt, is een natuurlijk middel om deze parasieten te bestrijden. Omdat de Arabica soort meer in berggebieden groeit waar minder parasieten zijn, bevat de koffie van deze plant minder cafeïne.
Waar is koffie ontdekt?
Er zijn meerdere verhalen bekend over hoe koffie ontstaan is. Een verhaal dat we vaak horen, gaat over een jonge geitenhoeder uit Ethiopië. Deze geitenhoeder kwam tot de ontdekking dat zijn geiten een stuk energieker werden, nadat ze bepaalde bessen hadden gegeten. Hij besloot daarop om de bessen te koken en er een drankje van te maken. Dit smaakte zo goed dat hij het vaker ging maken en ook bij anderen introduceerde.
Daarnaast zijn er veel mensen die zeggen dat monniken de vrucht ontdekt hebben. Ze vonden de bessen echter niet lekker en gooiden ze daarom in het vuur. De bessen werden zo geroosterd en er verspreidde zich een heerlijk aroma. Hierdoor raakten de monniken geïnspireerd en sloegen aan het experimenteren. Tijdens een van deze experimenten maakten ze van de geroosterde vruchten een drankje dat aangenaam smaakte en waarvan ze bovendien helderder van geest werden. Op deze manier zouden de monniken koffie ontdekt hebben.
Welke landen verbouwen koffie?
Er zijn heel wat landen die zich bezighouden met het produceren van koffiebonen. Zo zijn Brazilië, Vietnam, Indonesië, Colombia en Ethiopië de gebieden waar de meeste koffie verbouwd wordt. Maar ook India, Honduras, Mexico, Peru en Guatemala mogen zeker niet ontbreken in het rijtje van koffieproducerende landen. Al deze landen brengen koffie voort met zijn eigen karakteristieke smaak. Koffie die bijvoorbeeld afkomstig is uit Afrikaanse landen als Ethiopië en Kenia, heeft een fruitige, fris zurige toets. Komt de koffie uit Latijns-Amerika, dan wordt het drankje regelmatig omschreven als wijnachtig en licht fruitig. Als je voor Colombiaanse koffie kiest, dan valt de volle smaak op in combinatie met een vleugje citrus.
Hou je van koffie die wat kruidiger is, dan zal de koffie uit India je absoluut bevallen. De koffiebonen komen vaak van plantages waar ook kruiden en specerijen groeien. Dit verklaart de enigszins kruidige smaak van de koffie. Heb je inmiddels ook zin gekregen in een zalig kopje koffie? Neem dan snel een kijkje in ons uitgebreide assortiment en ontdek welke koffiesoort het beste bij jou past!