Wanneer we over koffie spreken, dan hebben we het eigenlijk over de vruchten van de koffieplant en met name over: Coffea arabica. Dacht u dat dit de enige soort was, dan heeft u het mis. Er zijn wereldwijd namelijk wel 120 verschillende soorten koffiebonen bekend. Maar naast de Arabica is er slechts 1 andere soort geschikt voor consumptie en dat is de Coffea canephora, een plant die we allemaal kennen onder de naam Robusta. Welke boon moet u nu dan eigenlijk gebruiken?
Robusta
Pas in de late 19e eeuw werd de Robustaboon ontdekt in het Belgische Congo, wat we nu kennen als Zaire. Deze koffieplant kon in het dal worden geteeld (vs de Arabica op hellingen) en was beter bestand tegen ziektes, waardoor hij een stuk voordeliger is om te produceren. Enige nadeel… de smaak is toch ook wel een stuk minder dan bij de Arabica boon. Typisch wordt de smaak omschreven als houtachtig en verbrand rubber. Het gevolg hiervan is dat het grootste gedeelte van de productie van Robusta verdwijnt in oploskoffie. Maar ook bij veel grote merken zien we toch ook de Robusta boon wel terugkomen met de Arabicaboon. Vaak ziet u dan een verhouding van 20-25% Robusta, wat aangevuld wordt met Arabica. Er zijn meerdere redenen om dit te doen. Enerzijds om simpelweg de prijs (de robustaboon is goedkoper), daarnaast zorgt Robusta ook voor een betere cremalaag. En de laatste reden is dat Robusta een hoger cafeïnegehalte heeft, waardoor ook de smaak zeer krachtig is en dat u in combinatie met een zachte Arabicaboon een prachtige koffie kunt krijgen.
Arabica
De Arabica koffieplant groeit op extreme hoogtes, gemiddeld op 1500 meter. De Arabica koffiebonen komen voornamelijk uit hoge gebieden, in Midden-Afrika en Azië. Er zijn meer dan twintig verschillende varianten van deze boon bekend. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziektes. Omdat deze plant op extreem grote hoogte groeit wordt de Arabica minder blootgesteld aan dieren en ziektes. De Arabicabonen bevatten hierdoor minder cafeïne omdat cafeïne het natuurlijke beschermingsmiddel is van de boon. Doordat er minder cafeïne in deze koffieboon zit is de smaaksamenstelling divers. Deze boon geeft voornamelijk een zachte en aromatische smaak. Qua kleur zijn de bonen licht groen, grijs en soms zelfs blauw. Dit komt omdat deze ongebrand zijn. Wanneer de bonen gebrand worden kleuren deze bruin.
Natte vs droge methode?
Soms ziet u op de verpakking nog iets staan dat de bonen op een natte dan wel droge manier zijn verwerkt. Hierbij kunnen we stellen dat eigenlijk de duurdere Arabica boon via de ‘natte methode’’ wordt verwerkt en de Robusta via de ‘droge methode’. Bij de ‘natte methode’ worden de bessen na het plukken ontdaan van hun vruchtvlees en vervolgens in het water gelegd. Door het gistingsproces wat dan volgt worden de bonen aromatischer van smaak. Daarna worden ze weer gewassen.
De koffiebonen van de Robusta plant worden via de ‘droge’ methode verwerkt, hier komt geen water aan te pas. De bessen worden na het plukken tien dagen in de zon gelegd om te kunnen drogen. De bonen worden regelmatig omgedraaid om een gelijkmatige droging te creëren. Het vruchtvlees wordt in één keer verwijderd als de bonen eenmaal droog zijn. Als laatste worden de bonen gepolijst en gesorteerd. Dit verwerkingsproces is zeer afhankelijk van het klimaat, als de zon niet schijnt ligt het hele proces stil.
En welke boon moet ik dan gebruiken?
Het leuke van koffie is dat het altijd een kwestie van smaak zal zijn. De een vindt een hele krachtige, sterke smaak belangrijk en zal eerder kiezen voor een Robusta-stijl koffie, maar de ander gaat toch voor een iets zachtere variant en komt dan bij de 100% Arabica uit. Bij Koffievoordeel hebben wij zowel de 100% arabica koffie’s als ook de koffie’s die bestaan uit zowel Arabica en Robusta. Wilt u ook een keer iets nieuws proberen en de wondere wereld van koffie verder ontdekken? Kijk dan eens bij onze proeverspakketten en ontdek op een voordelige manier hoe u het lekkerste kopje koffie thuis kunt schenken.