Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

illy blog - water bij de koffieilly blog - water bij de koffie

Waarom een glaasje water bij de koffie?

Ben je al eens naar het zonnige Italië geweest? Dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat je vaak een glaasje water krijgt bij je koffie. Die Italiaanse gewoonte nemen steeds meer Belgische restaurants, brasserieën en koffiehuizen over. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? Waarom krijg je precies een glaasje water bij je favoriete drank? Daar bestaan nogal wat fabels over. Maar wat klopt er nu wel? En wat niet? We verklappen het in deze blog.

Één van de fabels die over koffie wordt verteld, is dat je zou uitdrogen na het drinken van koffie. Hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten, Marianne Geleijnse (Wageningen University & Research) ontkracht deze mythe echter met klem in een interview in De Volkskrant.

Zo verklaart ze dat de aanwezige cafeïne in de koffie je blaas iets sneller kan prikkelen. Toch gaat er nooit meer vocht verloren dan dat je binnenkrijgt. Je dag beginnen met een heerlijke, warme kop koffie? Dat is volgens haar zelfs een uitstekend idee!

Maar als koffie dan geen boosdoener is voor de opname van vocht ... Waarom krijg je dan zo vaak een glaasje water geserveerd bij je koffie?

Een boeiend verhaal

Koffiedrinken kan je een beetje vergelijken met een waanzinnig lekker etentje in een (driesterren)restaurant. Een goed diner vertelt een verrassend verhaal van smaken. Het begint bij een aperitief die je maag ruimte geeft voor meer. Vervolgens krijg je het voorgerecht voorgeschoteld. En dat gerecht smaakt naar meer. Laat het hoofdgerecht dus maar komen! Het liefst met aangepaste wijnen. En, last but not least, een verfrissend of hartverwarmend dessert. Het diner leest als een boeiend verhaal dat samengesteld is uit verschillende hoofdstukken.

De harmonie van contrasten

Het karakter van een diner wordt aangepast aan het gezelschap, de gelegenheid en het seizoen. Zo zorgt het voorgerecht ervoor dat je eetlust wordt opgewekt. Eiwitten in het hoofdgerecht verzachten het droge gevoel in je mond dat je krijgt van tannines (aanwezig in rode wijn bijvoorbeeld). En het bittertje in je zwarte koffie vormt dan weer een aangenaam tegengewicht voor al die zoete desserts.

Voor veel Italiaanse espressoliefhebbers brengen deze culinaire avonturen te veel roet in het eten. Of het drinken. Daarom zoeken ze naar een oplossing om de smaak in hun mond te neutraliseren. Om er zeker van te zijn dat de smaak van hun favoriete koffie niet wordt beïnvloed, wordt er een glaasje water bij geserveerd. Het is de bedoeling dat je dat glaasje water drinkt vóórdat je van je koffie geniet. Op die manier komt de pure, opwekkende sensatie van koffie beter tot zijn recht.

Regels van koffiespel

Hoe luiden eigenlijk de regels van het koffiespel? Moet zo’n glaasje water per se geserveerd worden bij een espresso? Of hoeft dat niet? Het antwoord is: het mag, maar het moet niet. Wil je zeker zijn dat je de pure smaak van je koffie proeft? Dan drink je het best eerst een glaasje water. Heerlijk genieten van een diner met vrienden of familie, met verschillende gangen, om dan af te sluiten met een fantastisch dessert en een formidabele koffie. Hoe mooi kan het leven zijn! La vita è bella!

Vertel jouw verhaal

Misschien wil jij ook wel een interessante anekdote vertellen of een boeiend koffieverhaal delen? Dan zijn wij één en al oor. Hoe drink jij je koffie het liefst? Wat inspireert jou? Laat het ons weten via e-mail of social media.