Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

De lekkeste Irish coffee... maak je zelf!

Irish Coffee

Hurray hurray! Op 25 januari is het International Irish Coffee Day! Behalve in Ierland. Daar is het elke dag Irish Coffee Day.

Whisky of Whiskey?

Voordat ik in dit blogartikel iets over de geschiedenis van Irish Coffee zal vertellen, wil ik eerst iets kwijt over de keuze van de juiste whiskey. Er is namelijk whisky en whiskey. De eerste, whisky zonder ‘e’, komt uit Schotland en de tweede, whiskey, komt uit Ierland. Is dat belangrijk voor ons recept? Voor Ieren wel!

Over het algemeen en in tegenstelling tot Schotse whisky, kent Ierse whiskey minder rokerige turf-smaken. De Schotten daarentegen zijn trots op hun ‘peated’, rokerige whiskies. Ook lekker hoor, zeker in de herfst en winter, maar volgens Ieren niet geschikt voor het officiële recept.

De geschiedenis van Irish Coffee

Over wie de eerste was die dit koffiedrankje brouwde, lopen de verhalen uiteen. In Ierland zou een zekere Joe Sheridan, chef in het café-restaurant op Foynes Airbase bij het plaatsje Limerick, in de jaren ’40 van de vorige eeuw, het drankje aan vertrekkende passagiers hebben uitgeschonken.

Een ander (sterk) verhaal gaat over een journalist van de krant San Francisco Chronicle die op het vliegveld Shannon Airport de koffie proefde, het recept ontfutselde en meenam naar The Buena Vista Cafe in San Francisco.

Het laatste verhaal is misschien wel het meest romantische. Ook omdat de sporen ervan nog altijd te vinden zijn. Irish Coffee werd bedacht door Joseph Jackson, die later in zijn leven het Jackson’s hotel Ballybofey in Donegal zou beginnen. In de Tweede Wereldoorlog maakte hij de drank voor zijn oorlogskameraden in de veronderstelling dat ze langer wakker zouden blijven tijdens de schermutselingen met de vijand.

Na de oorlog bracht hij het recept van het door hem uitgevonden drankje mee terug naar Donegal, waar hij het de naam Irish Coffee gaf. Het hotel bestaat nog steeds en we hebben hen gecontacteerd. Zo weten we dat ze een uitgebreide kaart van verschillende Irish Coffees hebben …

Hoe maakt u Irish Coffee?

Benodigdheden:
Het officiële Irish Coffee recept wordt beheerd door de International Bartenders Association:

9 centiliter (cl) warme koffie
4 cl Ierse whiskey
3 cl licht geklopte slagroom (zonder suiker)
3 theelepels bruine suiker (de Engelse ‘teaspoon’ is circa 3 theelepels)

Zo hebben we diverse variaties gemaakt en met het vaste koffieclubje geproefd. Wij waren het unaniem eens over de koffiekeuze: een Italiaanse karakterkoffie met een natuurlijke, zoete smaak en een hint van noten kreeg de voorkeur.

Liefhebbers van koffiebonen kijken hier » | Nespresso gebruikers kijken hier »

Verwarm de glazen (24 – 29 cl) door ze onder een hete kraan te houden en direct af te drogen.

Klop de slagroom oppervlakkig, zodat hij nog niet helemaal stijf wordt. Dat is het punt waarop de room al wat dikker wordt, maar nog wel van de lepel afglijdt. Klop niet te lang want het mag geen stevige slagroom worden. Sommigen draaien suiker door de slagroom. Wij respecteren liever het oorspronkelijke recept en doen het niet.

Doe de bruine suiker (kies de donkerste variant) in het koffieglas en giet hier de whiskey bij. Roer alles goed door elkaar totdat alle suiker is opgelost. Schenk de koffie in het glas en giet hier voorzichtig de geklopte room bij. De room mag niet mengen met de koffie, maar moet er in een laag bovenop liggen. Dit kunt u doen door een eetlepel ondersteboven boven het glas te houden en de room er overheen te laten glijden.

Het enige wat u nu nog moet doen, is een foto maken. Deel hem op Facebook en geniet daarna met vrienden en familie van de koffie op z’n Iers. Cheers!

PS: Gaat u zelf aan de slag? Post dan even een foto van het eindresultaat op onze Facebookpagina en win een koffiepakket t.w.v. € 19.99!
Veel koffieplezier, Julia
ArabicavsRobusta