Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

In de ban van (koffie)boon

In de ban van de (koffie)boon

Een dag zonder ons heerlijk kopje koffie? Laat ons eerlijk zijn. Dat kunnen we ons bijna niet meer voorstellen. Zodra we opstaan, gaan we naar ons koffieapparaat. Dat is haast een automatisme geworden. Een slechte dag? Dan biedt zo’n bakje troost. En wat is er nu gezelliger dan, samen met familie of vrienden, op zo’n zondagnamiddag een kopje koffie drinken bij een lekker gebakje?

Bij Koffiemarkt verwennen we onze klanten graag met een breed assortiment van verschillende koffies. Allemaal gemaakt uit kwalitatieve en met zorg geselecteerde bonen. Maar waar komen die bonen eigenlijk vandaan?

De koffieplant

De meest gebruikte soorten koffie in blends zijn afkomstig van de fameuze Coffea arabica en de Coffea robusta. Heel specifieke smaken van andere soorten, zoals de Liberica of de Excelsa kunnen niet de grote massa bekoren. Daarom drinken we voor 60% koffie die gemaakt is van de kwalitatieve arabicabonen. Slechts 40% wordt geproduceerd uit de robustabonen.

Het hart van de koffieplant

In de bloem van de koffieplant groeit een vrucht. Het duurt ongeveer 6 tot 9 maanden voordat de koffiebes rijp genoeg is om geplukt te worden. Meestal worden deze bessen één keer per jaar geoogst. Maar door de vochtigheid van de planten kan het zijn dat ze meerdere keren per jaar bloeien. Hierdoor is het perfect mogelijk dat er aan één tak vruchten groeien die zich in verschillende rijpheidsstadia bevinden. Eigenlijk komt het nooit voor dat alle bessen tegelijk rijp en plukklaar zijn. Daarom is de manier van oogsten zo belangrijk. Rijpe bessen oogsten, kan men alleen als men ze zorgvuldig plukt met de hand. Kortom, puur vakmanschap.

In den beginne was er de boon

Koffie begint bij een boon. Maar die bonen groeien niet zomaar aan de plant. Integendeel. Daar gaat een uitgebreid groei- en oogstproces aan vooraf. Koffieplanten groeien alleen op de zogenaamde koffiebelt van de wereld. Dat is de grond rond de evenaar. Een ideaal gebied voor het verbouwen van koffie. Alles moet kloppen. Van temperatuur over luchtvochtigheid tot grond en klimaat. Want pas dan kan men de ideale koffie creëren. De koffiegordel ligt ongeveer tussen de 25e noorderbreedtegraad en rond de 30e zuiderbreedtegraad.

Charmante arabica en stoere robusta

Zodra we het over koffie hebben, gaat het meestal over één specifieke boon, namelijk de Coffea arabica. Van deze boon wordt elk jaar de meeste koffie geproduceerd. Wereldwijd zijn er meer dan 120 verschillende soorten koffieplanten. Eigenlijk is er maar één plant die evenveel oplevert als de Coffea arabica en dat is de Coffea canephora. De boon van deze plant is beter bekend als de robusta.

De arabica- en robustabonen zijn makkelijk herkenbaar. Zo hebben ze enkele typische eigenschappen. We zetten de verschillen eventjes op een rijtje.

Arabica vs. Robusta

Arabica:
Coffea Arabica

Oorsprong
Ethiopië & Jemen

Kenmerken

• Moeilijke oogst met kleine opbrengst
• Laag cafeïnegehalte
• Twee keer hoger suikergehalte dan robusta
• Licht bitter, noten, chocolade, fris en zoetig

Uiterlijk

• Rond en naar spits toe kleiner
• Kleur varieert van geelachtig, groengrijs tot blauwgrijs

Robusta:
Coffea Canephora

Oorsprong
Centraal en West-Afrika & Ethiopië

Kenmerken

• Makkelijke teelt, dus grote opbrengst 
• Hoog cafeïnegehalte 
• Hoog aantal antioxidanten 
• Bitter, aards, sterk

Uiterlijk

• Kleiner, ronder en iets zwaarder dan arabica 
• Vaak bruingroen van kleur

De branding

Hoewel onbewerkte bonen elk hun karakteristieke eigenschappen hebben, proeft u de uiteindelijke smaak pas na het branden van de bessen. Dat gebeurt na de oogst en het drogen, maar vóór het malen van de bonen. Groene koffiebonen hebben eigenlijk weinig tot geen smaak. Pas nadat de bonen worden gebrand, krijgt de koffie zijn eigen, specifieke aroma, geur, smaak en kleur. Voor elke koffiesoort is het brandproces anders. Een lungo wordt anders gebrand dan een espresso bijvoorbeeld.

De temperatuur in een brander is gemiddeld 220 graden Celcius. Door de toevoeging van koude bonen daalt de temperatuur naar 150 graden. De koffiebrander zorgt ervoor dat de temperatuur zo snel mogelijk naar omhoog gaat, zodat het vocht uit de boon verdampt. Hierdoor verliezen de groene koffiebonen langzamerhand hun kleur, vocht en zelfs 15 à 20% van hun gewicht. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de boon wordt. De boon zal op een gegeven moment knappen. Net zoals bij popcorn. Dat noemen we de ‘crack’ (krak). Dat is exact het moment waarop de boon een bruine kleur krijgt en drinkbaar wordt.

Toch is het op dat moment nog geen lekkere koffie! Hij zal eerder zuur smaken. Pas na verloop van tijd wordt de smaak zoeter. Dankzij de koffiebrander brandt de koffie precies lang genoeg totdat hij de perfecte smaak krijgt. Een lichtgebrande koffieboon heeft een fris en fruitig aroma. Is de kleur van de boon donkerder? Dan smaakt de koffie sterk en bitter.

Heeft u nog een prangende vraag over koffie? Wij branden alvast van nieuwsgierigheid. Dus laat het ons weten via mail. Wie weet, behandelen we uw vraag wel in een volgend blogartikel.

Veel koffieplezier, Julia
ArabicavsRobusta