Hoge bonen vangen veel wind

Hoge bonen vangen veel wind

De smaak van koffie wordt bepaald door vele variabelen in het brandproces, maar in de stap hiervoor gebeurt er ook al een hele hoop. Geografie is bijvoorbeeld van groot belang. Het land van herkomst én de ligging is enorm bepalend voor een lekkere smaak. Daarnaast kijkt men ook naar de hoogte. Wil je hier meer van weten, lees dan het hele verhaal op onze blogpagina.

Hoog = hard

Bonen die op grote hoogtes groeien zijn veel harder dan bonen die op lagere hoogtes groeien. Dit komt door de ‘ijle’ lucht, waardoor de bonen langzamer groeien. Ze kunnen hierdoor meer vitamines en mineralen tot zich nemen. Daarnaast worden ze beperkt in de opname van water door de snelle afvoer van regenwater op de berg. Hierdoor zijn de bessen vetter en nog geconcentreerder qua smaak. De koffieplant moet letterlijk keihard werken om het beschikbare vocht, wat er in de omgeving is, tot zich te nemen.  Daarom zijn bonen, die hoger hangen, beter gehard dan bonen van lager gelegen hellingen.

Hoog op smaak

Hoogte blijft natuurlijk relatief en het is zeker niet gezegd dat de lekkerste koffie uitsluitend van de allerhoogste bergen komen, maar wanneer we kijken naar verschillende koffie, dan zien we toch dat; hoe hoger we komen des te intenser en complexer de smaken. We kunnen ruwweg 4 categorieën onderscheiden en stellen dat de koffie die gekweekt is:

•    onder 2,000 voet (762 meter):  zacht, mild, eenvoudig en flauw zijn
•    rond de 3.000 voet (914 meter) zal zoet en soepel zijn
•    rond de 4.000 voet (~ 1.200 meter) kan citrus-, vanille-, chocolade- of nootachtige tonen bevatten
•    boven 5.000 voet (~ 1.500 meter) kan pittig, bloemig of fruitig zijn

Wanneer de koffie boven de 1200 meter (veelal houdt men de grens van 1350 meter aan) wordt verbouwd, dan mag je spreken over “Strictly High Grown”. In de koffiewereld wordt dit gezien als de allerhoogste kwaliteit koffie die er bestaat.

Zoektocht

Als koffieliefhebbers leest u het bovenstaande mooie verhaal en dan gaat ons koffiehart steeds sneller kloppen. Wij wisten dan ook zeker: wij willen een echte Strictly High Grown koffie in ons assortiment. Na diverse proefsessies hebben wij uiteindelijk de keuze gemaakt voor een koffie met een heel duidelijke naam: Highlands Gold.  Dit is niet zomaar een koffie. Deze koffie wordt gemaakt van 100% Arabica bonen, afkomstig van de hoogste hellingen in Mexico en Honduras, UTZ gecertificeerd én voorzien van de kwaliteitsnorm “Strictly High Grown”. Kortom: alles wat we zochten.

Al bij het openen van het schitterende blikje komen de aroma’s van chocolade en mokka je tegemoet. Na het zetten en het voorzichtige eerste slokje merk je direct dat de balans tussen alle smaken perfect is. Waar de koffie onmiddellijk zijn donkere chocolade en mokka tonen geeft, wordt dit opgevolgd door een lichte frisheid en gaat deze onmiddellijk over in zuivere en heerlijke zoete karamel tonen. In de lange zachte nasmaak zijn ook weer hazelnoten en chocolade aroma’s terug te vinden met zelfs hinten van mooie kruiden als laurier en zoethout.

Door de mooie body komen deze tonen nog eens extra naar voren en gedurende de hele koffiesmaakreis is dat prettige “romige” mondgevoel aanwezig. Prachtig als espresso met vele lagen, diepgang en complexiteit. En als basis voor een cappuccino of caffé latte uitermate geschikt om als een waar ‘bonbonnetje’ te serveren.