Alles over Arabica koffie

Geplaatst door:
op 07-01-2022
Alles over Arabica koffie
Alles over Arabica koffie

Heb je het over koffie, dan heb je het al snel over Arabica koffiebonen. Deze koffie wordt wereldwijd het meest gedronken. Sterker nog, maar liefst 70% van de verbouwde koffie komt van de Arabica plant. De koffie staat bovendien bekend om zijn subtiele zachte en zoete smaak, vaak met lichte zure tonen. Het is een verfijnde koffie die talloze liefhebbers kent.

De koffie heeft zijn naam te danken aan zijn afkomst. In de zevende eeuw werd de koffie voor het eerst over de Rode Zee vervoerd, van Ethiopië naar Jemen. Hier verspreide de koffie zich door het lagere gedeelte van Arabië, waar de naam Arabica vandaan komt. Maar wat is Arabica koffie nu precies en hoe wordt deze koffie gemaakt?

De Arabica koffieplant

De wetenschappelijke naam voor de Arabica koffieplant is coffea arabica. Deze plant groeide oorspronkelijk in de hooglanden van Ethiopië, Zuid-Soedan en Kenia. Inmiddels is de plant wijdverspreid, waardoor hij in delen van Afrika, Azië, Zuid-Amerika en de Caraïben groeit. Waar je de plant ook vindt, hij groeit altijd op hoge hoogtes tussen 600 en 1500 meter hoog. Het is deze hoge groeiplaats waar de koffie zijn zachte smaak aan te danken heeft.

Koffieplanten maken namelijk cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen ziektes en parasieten. Doordat Arabica planten op hoge hoogtes groeien, lopen ze minder gevaar om ziek te worden door parasieten. Hierdoor maken de planten minder cafeïne aan, waardoor er in de uiteindelijke koffie ook minder cafeïne zit. Dit geeft de koffie de milde en zoete smaak waar hij bekend om is geworden.

Het duurt gemiddeld zeven jaar voordat de koffieplant genoeg is gegroeid om geoogst te worden. Dat is relatief lang, maar zorgt ook voor de karakteristieke zachte smaak van de koffiebonen. Na een paar jaar zal de plant witte, zoet ruikende bloemen produceren. Nadat deze bloemen gesnoeid worden, groeien er koffiebessen. Zodra deze een dieprode kleur hebben, zijn ze klaar om geoogst te worden.

Arabica koffiebonen

Bij het oogsten van de Arabica koffieplant worden de koffiebessen geplukt. Gemiddeld zitten er twee koffiebonen in iedere koffiebes. Deze hebben nog niet de karakteristieke kleur die je van koffiebonen verwacht, maar zijn juist grijs, blauw of lichtgroen. De bekende bruine kleur ontstaat pas zodra de koffiebonen gebrand worden.

Arabica koffiebonen krijgen na het oogsten een natte behandeling. Dat houdt in dat de bonen in het water worden gelegd, waarbij de onrijpe bonen boven komen drijven en verwijderd worden. De volgende stap is het verwijderen van pulp en vruchtvlees, wat in een draaiende cilinder gebeurt. Hierna zijn de koffiebonen klaar om gedroogd te worden, waarbij ze een aantal weken in de zon liggen.

De laatste stap is het branden van de koffie. Dit zorgt meteen voor de bekende donkerbruine kleur die je van Arabica koffie verwacht. Het brandingsproces verandert niet alleen de kleur, maar zorgt ook voor een rijkere smaak. Des te langer de koffie gebrand wordt, des te sterker de smaak. Houd je dus van koffie met een zachte en milde smaak? Kies dan voor Arabica bonen met een lichte of medium branding. Bonen met een donkere of zeer donkere branding smaken juist net wat bitterder en sterker.

Na de branding kunnen de koffiebonen vervoerd worden, waarna ze koffiedrinkers van over de hele wereld verblijden met hun zachte smaak. Ontdek zelf de bijzondere kwaliteiten van 100% Arabica of maak je eigen blends door deze milde koffie te mengen met krachtige Robusta koffiebonen.

Op Koffiemarkt.be kun je filteren op 100% Arabica of kun je kiezen voor een heerlijke blend met Robusta. Want goeie koffie is een keuze!

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in jouw winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan jouw huidige bestelling?