Omdat ik op een evenementenkalender zag dat het op 25 januari International Irish Coffee Day is werd ik enthousiast om iets over deze prachtige koffiedrank te schrijven. En wat blijkt: in Ierland doen ze er niet aan mee want daar is het elke dag Irish Coffee Day!
Wat heb je nodig om Irish koffie te maken?
Benodigdheden:
Het officiële Irish Coffee recept wordt beheerd door de International Bartenders Association:
9 centiliter (cl) warme koffie
4 cl Ierse whiskey
3 cl lobbig geklopte slagroom (zonder suiker)
3 theelepels bruine suiker (de Engelse ‘teaspoon’ is circa 3 theelepels)
Whisky of Whiskey?
Voordat ik in deze blogpost iets over de geschiedenis van Irish Coffee ga schrijven eerst een kleine uitweiding over het kiezen van de juiste whiskey. Er is namelijk whisky en whiskey. De eerste, whisky zonder ‘e’, komt uit Schotland en de tweede, whiskey, komt uit Ierland. Maakt dat iets uit voor ons recept? Nou, Ieren vinden van wel!
Over het algemeen en in tegenstelling tot Schotse whisky, kent Ierse whiskey minder rokerige turf-smaken. De Schotten daarentegen zijn trots op hun ‘peated’, rokerige whiskies. Ook lekker hoor, zeker in de herfst en winter, maar volgens Ieren niet geschikt voor het officiële recept.
De geschiedenis van Irish Coffee:
Over wie de eerste was die dit koffiedrankje brouwde lopen de verhalen uiteen. In Ierland zou ene Joe Sheridan, chef in het café-restaurant op Foynes Airbase bij het plaatsje Limerick, in de jaren ’40 van de vorige eeuw het drankje aan vertrekkende passagiers hebben uitgeschonken.
Een ander (sterk) verhaal gaat over een journalist van de krant San Francisco Chronicle die op vliegveld Shannon Airport de koffie proefde, het recept ontfutselde en meenam naar The Buena Vista Cafe in San Francisco.
Het laatste verhaal is misschien wel de meest romantische, ook omdat er nog steeds sporen in het heden te vinden zijn: Irish Coffee is bedacht door Joseph Jackson, die later in zijn leven Jackson’s hotel Ballybofey in Donegal zou beginnen. In de Tweede-Wereldoorlog maakte hij de drank voor zijn oorlogskameraden in de verwachting dat ze langer wakker zouden blijven tijdens de schermutselingen met de vijand.
Na de oorlog bracht hij het recept van het door hem uitgevonden drankje mee terug naar Donegal, waar hij het de naam Irish Coffee gaf. Het hotel bestaat nog steeds en we hebben contact met ze opgenomen. Ze hebben een uitgebreide kaart van verschillende Irish Coffees…
Hoe maak je Irish Coffee?
We hebben diverse variaties gemaakt en met het vaste koffieclubje geproefd. Wij waren unaniem over de koffiekeuze: een Italiaanse karakterkoffie met een natuurlijk ‘zoetje’ en een hint van noten kreeg de voorkeur.
Liefhebbers van koffiebonen kijken hier » | Nespresso gebruikers kijken hier »
Verwarm de glazen (24 – 29 cl) door ze onder de hete kraan te houden en direct af te drogen.
Klop de slagroom totdat hij lobbig is, dat is het punt waarop de room al wat dikker wordt maar nog wel van een lepel afglijdt. Klop niet te lang want het mag geen stevige slagroom worden. (sommigen doen suiker door de slagroom, in dit geval houden wij het oorspronkelijke recept aan en doen dit niet)
Doe de bruine suiker (kies de meest donkere variant) in het koffieglas en giet hier de whiskey bij, roer goed door elkaar tot alle suiker is opgelost. Schenk de koffie in het glas en giet hier voorzichtig de geslagen room bij. De room mag niet mengen met de koffie maar moet er in een laag bovenop liggen. Dit kan je doen door een eetlepel ondersteboven boven het glas te houden en de room er overheen laten glijden.