Het ontstaan van de cappuccino
Koffiedrinkers hebben het nog nooit zo goed gehad als in deze tijd. We hebben bij Koffiemarkt.be een enorme keuze in kwaliteitskoffie en iedereen vindt er wel een paar heerlijke varianten tussen.
Die brede keuze is niet vanzelfsprekend. Koffie werd vroeger alleen buitenshuis gedronken: in het café.
De geschiedenis van ons favoriete drankje is door anoniem gebleven mensen geschreven. Toch vonden we het leuk om op speurtocht naar namen te gaan. Al lezend in (echte, ouderwetse!) boeken over de afkomst van cappuccino kwamen we de naam van de Poolse avonturier Georg Franz Koltschitzky tegen.
Koltschitzky hielp in 1683 mee de Ottomaanse bezetter uit Wenen te verdrijven, veroverde een voorraad koffiebonen en begon met zijn oorlogsbuit een koffiesalon. Georg bedacht zijn eigen recept: gefilterd, met honing gezoet én een hoeveelheid melk. Hij doopte het ‘Weense Koffie’ en dit was het begin van wat later de cappuccino zou worden. Met de Kolschitzki Gasse is er zelfs een straat naar hem vernoemd.
Alhoewel de naam ‘cappuccino’ Italiaans is, is dit een verbastering van de Weense ‘Kapuziner Kaffee’. De Kapuziner is een koffie met melk vernoemd naar de kleur van de habijt van de kapucijner monniken. De hoeveelheid melk in de koffie werd aangegeven aan de hand van de kleur van het kledingstuk. Via de toenmalige Oostenrijkse stad Triëst (nu Italië – koffiemerk illy is hier gevestigd) bereikte het drankje Italië en werd de ‘Kapuziner’ verbasterd tot cappuccino.
Er is bijna geen koffiemoment waarbij je je zó verwend kunt voelen als bij het genieten van een smeuïge cappuccino. Zoals vaak bij de bereiding van eten en drinken speelt wát je inkoopt een grote rol in het eindresultaat.
Welke koffie is geschikt voor cappuccino?
Eigenlijk elke koffie die je lekker vindt, dat klinkt logisch hè? Maar sommige koffie die je als ‘zwart’ minder aantrekkelijk vindt is juist heel lekker om als basis voor cappuccino te dienen. Durf te experimenteren en laat je inspireren door onze proeverspakketten waarin meerdere smaken koffie zitten.
Het ware genieten is een kunst
Voor het maken van een cappuccino heb je ongeveer drie gelijke delen espresso, melk en melkschuim nodig. Het maken van figuurtjes in de cappuccino (‘latte art’) is een hele leuke manier om jezelf en anderen extra te verwennen.
De melk. Er zijn speciale melkproducten voor cappuccino verkrijgbaar. Als je gemak belangrijk vindt kun je daar op terugvallen. Wil het lekkerste eindresultaat ga dan aan de slag met volle melk. Dat geeft het mooiste resultaat qua smaak en schuim. Let wel op: maak de melk niet te heet. Minimaal 65 en maximaal 72 graden, gebruik desnoods een keukenthermometer.
Cappuccino is in ons moderne leven niet meer weg te denken en vormt de perfecte verwendrank om even de rush van een drukke dag te ontduiken. Wat is genieten met cappuccino toch lekker! Koekje erbij?