De lekkerste cortado maak je zo

Geplaatst door:
op 20-08-2021
Cortado
Cortado

Hou je van een heerlijke kop koffie, dan moet je eens een cortado proeven. Dit is een koffiedrank die in landen zoals Portugal, Cuba en Spanje heel populair is. Het is een ideale opkikker die je ook zelf kunt maken. Elke Spaanse en Portugese stad heeft zijn geheime adresjes waar je de beste koffie proeft, maar waarom ook niet gewoon thuis van deze koffiedrank genieten? Om dit te doen, leggen we je haarfijn uit wat het recept precies is en hoe je hem bereidt.

Wat is een cortado?

Wat is een cortado? De basis van deze drank bestaat uit een espresso. Het woord betekent letterlijk “gesneden”; “cortar” staat voor snijden. Bij een cortado recept versnijd je dus de espresso met warme melk. Denk je hierbij aan de Italiaanse koffie macchiato? Goed gezien. Macchiato is eveneens een formule waarbij koffie met melk gemengd wordt, maar bij de macchiato is er veel minder melk en mag de melk opgeschuimd zijn.

Welke koffie voor cortado?

Spanje is dus de bakermat van de kleine en sterke koffie met melk, die je vaak in glazen kopjes geserveerd krijgt. In elke Spaanse film van Almodóvar of een prent met Antonio Banderas in de hoofdrol, zie je wel iemand een versneden koffie drinken. Maar welke koffie gebruik je nu precies hiervoor?

Wil je deze koffievariant maken, dan moet je beginnen met een sterke espresso te zetten. De koffie hiervoor is het best een dark roast om de karakteristieke smaak te krijgen.

Een heerlijk cortado recept

 

1. Bereid een espresso op jouw geliefde manier. Maak een espresso of een ristretto voor de mensen die hun espresso graag sterk drinken. Een dark roast koffieboon is perfect voor het maken van deze koffieshot. Welke koffieboon je het liefste gebruikt, is jouw persoonlijke keuze. Je hebt bijvoorbeeld de keuze tussen arabica en robusta koffiebonen. Met je espressomachine is je kopje zo gezet en het heerlijke aroma krijg je er gratis bij.
2. Neem dezelfde hoeveelheid melk of zelfs iets meer dan de hoeveelheid espresso.
3. Verwarm de melk tot maximaal 72 graden. Je hoeft geen schuim te maken. Een specifieke melkopschuimer is dus niet nodig. Omdat er geen schuim is, kun je de melk beter doorheen de espresso snijden en behoudt de koffie zijn karakter.
4. Giet de melk langzaam bij de espresso. Voilà, je drank is klaar!

Wens je meer recepten of tips om het ideale recept te maken, check dan zeker onze koffies en andere koffierecepten!

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in jouw winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan jouw huidige bestelling?