Koffie branden
Onder een hoge temperatuur ondergaan koffiebonen een geweldige metamorfose. Zelfs het kleinste rauwe boontje huisvest circa 2000 chemische stoffen. Tijdens het brandproces worden deze stoffen afgebroken en omgezet, waardoor er nieuwe aromatische verbindingen ontstaan. De bonen verliezen hun vocht, krijgen hun geliefde warme, bruine kleur en ze nemen toe in omvang. Timing is bij het brandproces belangrijk, want brand je de bonen wat langer of wat korter, dan zal je koffie anders smaken dan je wellicht had gewild.
Waarom koffie branden?
Koffiebonen laten je pas met hun ware, aromatische aard kennismaken nadat ze gebrand zijn. Rauwe koffiebonen zijn namelijk vrijwel smakeloos en geurloos. Je kunt gebrande koffie kopen in de supermarkt of bij een specialist, maar je kunt de kunst van het branden ook zelf leren. Het voordeel hiervan is dat je altijd de verste koffie in huis hebt!
Het branden van je eigen koffie biedt je de kans een unieke smaakervaring te creëren. Probeer verschillende brandprofielen uit en kijk wat jou het beste bevalt. Brandprofielen zijn gradaties die aangeven hoe lang de bonen geroosterd zijn. Hoe langer de koffie verhit wordt, hoe donkerder de kleur en hoe krachtiger de smaak.
Het koffie brandproces
Tijdens het brandproces verandert het kleine, groene, geurloze koffieboontje in een grotere, koffiebruine, lekker ruikende boon. Hoe wordt koffie gebrand en hoe ondergaat de koffieboon zijn metamorfose?
De bonen worden in de verhitte ronddraaiende trommels gegoten en het brandproces begint. Na ongeveer twee minuten zullen de verhitte bonen al veel vocht verloren hebben en treedt er verkleuring op.
Vijf minuten na de start van het brandproces krijgen de bonen een lichtbruine kleur en beginnen ze te zwellen. Na acht minuten gebeurt er iets opvallend: de bonen barsten doordat het laatste vocht verloren is gegaan en ze flink in omvang zijn toegenomen. Het barsten hoor je in de vorm van een ‘pop’ en wordt ook wel ‘first crack’ genoemd.
Tien minuten na de start van het koffiebrandproces hebben de bonen de light roast gradatie bereikt. Dit wordt ook wel Cinnamon Roast genoemd. Het brandproces wordt hier stopgezet als men een fruitige koffie wenst met een hoge zuurgraad.
De koffiebrander kan er ook voor kiezen het brandproces voort te zetten. Na 13 minuten zullen de suikers in de koffie gaan karamelliseren. Chemische verbindingen in de koffieboon worden afgebroken en omgezet en de koffie ontwikkelt hierdoor meer smaak.
15 minuten na het beginnen met branden heeft de koffie de medium roast gradatie bereikt. Het kan gaan om een American Roast (verhit op 210 graden), een City Roast (verhit op 219 graden) of een Full City Roast (verhit op 225 graden).
Wil de koffiebrander een zeer bittere koffie creëren? Dan kan hij nog even doorgaan. 18 minuten na de start van het proces hoort hij de ‘second crack’. De oliën vloeien uit de koffieboon en de bruine kleur wordt nu zeer donker.
Voor de dark roast zijn verschillende benamingen. De Vienna Roast (verhit op 230 graden) is het lichtst, de French Roast (verhit op 240 graden) is wat donkerder en de Italian Roast (verhit op 245 graden) is bijna zwart van kleur en zeer bitter van smaak.
Nadat de bonen zijn afgekoeld en ontgast, zijn ze vol van smaak. Na zes tot acht weken neemt het aroma geleidelijk af. Koop daarom altijd vers gebrande koffiebonen voor een optimale smaakervaring.
Ben jij enthousiast geworden en wil je alle roasts proeven? Probeer verschillende koffies uit en vind jouw nieuwe favoriet!