Leer jouw koffie écht proeven!

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in jouw winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan jouw huidige bestelling?

Geplaatst door:
op 17-01-2022

Koffiedrinken is een echte belevenis. En het wordt nóg leuker als je herkent wat je proeft. Er zijn enkele smaakindicaties waar je op kunt letten bij het proeven van je koffie.

Intensiteit (1-12): Hoe sterk en vol smaakt je koffie? De meeste mensen denken dat de intensiteit bepaald wordt door de hoeveelheid cafeïne. Niets is minder waar. Intensiteit gaat over de volheid van de smaken. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de koffie gebrand wordt of hoe groter het aandeel van robustabonen in de koffieblend, hoe intenser de smaak.

De smaak van koffie opgedeeld
Voor het vastleggen van de koffiesmaken verdelen koffieproevers de koffiesmaak in een aantal smaaksegmenten. Door per smaak bijvoorbeeld een waarde van 1 – 5 vast te leggen, kun jij als koffieliefhebber een ‘beeld’ vormen van de smaak van het koffieproduct. Sommige merken voorzien hun drinkers van uitgebreide smaakinformatie. In onze webshop hebben we bijvoorbeeld bij alle productfoto’s van Gran Maestro Italiano hun smaakwiel afgebeeld. Leuk en leerzaam!

Kvd 2920 gmi mail 3 floraal email blog kvdnlKvd 2920 gmi mail 3 floraal email blog kvdnl

Floraal: Ervaar je het parfum-achtig aroma van bloesem? Kamille, roos en jasmijn zijn aroma’s die in de wijnwereld vaak benoemd worden maar zeker ook in koffie voor komen. Onze best verkochte koffie, de Gran Maestro Italiano Originale, heeft bijvoorbeeld een medium-floraal karakter in de smaak. Proef je dit zelf niet? Niets aan de hand! Genieten is het belangrijkste.

Kvd 2920 gmi mail 3 fruitig email blogKvd 2920 gmi mail 3 fruitig email blog

Fruitig: Er zitten ook fruitige smaken in koffie! Denk aan bramen, appel, citrus, etc. Sommige koffies zijn best wel ‘fruitig’ te noemen met hinten van grapefruit en verse framboos. ‘Fruitig’ kun je proeven (waarnemen) door middel van de retronasale reuk: via de mondholte komen de geurmoleculen in de neusholte en worden dán pas waargenomen. Proeven doe je indirect dus ook met je neus!

Kvd 2920 gmi mail 3 kruidig email blogKvd 2920 gmi mail 3 kruidig email blog

Kruidig: Geen maaltijd zonder kruiden – dat geldt ook voor koffie. Kruidensmaken als laurier, kaneel en anijs zijn vaak te herkennen in koffie. Zo hebben veel koffies van robusta bonen een subtiele kruidensmaak in de afdronk. Geeft net dat extra pit!

Kvd 2920 gmi mail 3 zoet email blogKvd 2920 gmi mail 3 zoet email blog

Zoet: Proef je vanille, bruine suiker of karamel op het puntje van je tong? Dan zijn de zoete smaakelementen goed vertegenwoordigd in jouw koffie. In koffies van arabica bonen komen de zoete smaken prettig naar boven.

Kvd 2920 gmi mail 3 notig email blogKvd 2920 gmi mail 3 notig email blog

Notig: In het smaakgebied van noten kom je ook cacao en chocolade tegen. Hazelnoot- en chocoladesmaken zijn fijne verwenners die koffiedrinken zo lekker maken.

Kvd 2920 gmi mail 3 complexiteit email blogKvd 2920 gmi mail 3 complexiteit email blog

Complexiteit: Complexiteit is het begrip voor de hoeveelheid aan verschillende smaken die je gedurende een bepaalde tijd proeft. Koffie heeft iets bitters, tikje zoet en ook een fris zuurtje. Al deze smaken komen niet in één keer. Er zit een verloop en dynamiek in: complexiteit.

Kvd 2920 gmi mail 3 body email blog kvdnlKvd 2920 gmi mail 3 body email blog kvdnl

Body: Hoe voelt de koffie in je mond? Als mensen het over de body van koffie hebben, dan bedoelen ze de zwaarte of het mondgevoel van de koffie op het moment dat je het op je tong hebt. Het wordt bepaald door de structuur, stroperigheid en het soortelijk gewicht van de koffie. 

Kvd 2920 gmi mail 3 aroma email blogKvd 2920 gmi mail 3 aroma email blog

Aroma: Onze reukzin speelt een belangrijke rol in het proeven. Ruiken is proeven en proeven is ruiken. Geurmoleculen komen via mondholte in de neusholte. Zonder dat je het beseft ‘ruik’ je dus wat je proeft. Aroma’s zijn belangrijk bij het uiteindelijk waarderen van de koffie.

Kvd 2920 gmi mail 3 aciditeit email blog kvdnlKvd 2920 gmi mail 3 aciditeit email blog kvdnl

Aciditeit: Herken je een aangenaam prikkelend en droog gevoel achteraan in je mond? Dan proef je de aciditeit; een ander woord voor zuur. Zuur klinkt misschien niet erg lekker, maar is in de wereld van het koffieproeven een erg positief begrip: het zorgt juist voor balans. Tip: je neemt aciditeit beter waar bij minder warme koffie. Laat je koffie een paar minuten afkoelen om de zuurtjes beter te proeven.

Kvd 2920 gmi mail 3 bitters email blog kvdnlKvd 2920 gmi mail 3 bitters email blog kvdnl

Bitter: Proef je een aangenaam bittertje? Bitter is een primaire smaak die hoort in koffie, en veel karakter kan toevoegen aan het smakenpalet. Blends met robustabonen zijn over het algemeen iets bitterder dan volle arabicablends. Maar opgelet: onaangename bitters komen tevoorschijn als je de machine niet goed schoonmaakt en er koffieresten achterblijven in je machine.

Oefening baart kunst! Hoe vaker je jouw koffie bewust gaat proeven en elementen probeert te herkennen, hoe beter je erin wordt.  
We wensen je veel koffieplezier! 

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.7 uit 5 op basis van 22.383 reviews