Ontdek de rijke smaak van een doppio espresso
Espresso is geliefd bij koffieliefhebbers van over de hele wereld. Dat heeft alles te maken met de rijke en sterke smaak van deze drank. Kun je geen genoeg krijgen van een enkele espresso? Dan is een doppio precies wat je zoekt. 'Doppio' is het Italiaanse woord voor dubbel. Je krijgt dus twee keer zoveel espresso, waardoor je nog langar van je koffie geniet. Deze drank is zo populair dat de dubbele espresso op veel plekken de standaard is, ook in Italië.
Net als een enkele espresso wordt een doppio gezet door heet water onder hoge druk door gemalen koffie te persen. Bij de dubbele espresso wordt er gewoon een dubbele hoeveelheid koffie en water gebruikt. Er ontstaat vervolgens een sterk geconcentreerde koffie met een krachtige smaak. Je herkent een goede dubbele espresso aan een mooie cremalaag. Deze goudbruine laag bedekt de complete bovenkant van de koffie en moet goed dik zijn.
Welke koffie gebruik je het beste?
In principe kun je met iedere soort koffieboon een dubbele espresso zetten, maar espresso smaakt altijd het beste wanneer je espressobonen gebruikt. Deze bonen produceren een mooie cremalaag, wat te danken is aan het hoge oliegehalte in espressobonen. Een donkere branding is gebruikelijk bij espressobonen, waar de koffie zijn karakteristieke donkere smaak door krijgt. Ze presteren bovendien beter onder de hoge druk van een espressomachine.
Welke koffiesoort je gebruikt is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke smaak, zolang je maar hoogwaardige koffie gebruikt. Robusta koffiebonen zijn wat harder en hebben een vettig laagje dat schadelijk kan zijn voor je espressomachine, maar dat geldt voornamelijk voor koffiebonen van lagere kwaliteit. Arabica koffiebonen zijn altijd geschikt voor een lekkere dubbele espresso. Deze koffie heeft een milde smaak, die voor een goede balans zorgt wanneer je een sterk geconcentreerde espresso zet.
Zo maak je een doppio espresso
Een goede dubbele espresso zet je het beste met een echte espressomachine. Alleen deze machines bieden de juiste druk (9 bar) om een echte smaakvolle espresso te creëren. De smaak van je dubbele espresso is verder afhankelijk van drie factoren: de hoeveelheid koffie, de hoeveelheid water en de doorlooptijd. Bij deze drank is de traditionele verhouding:
14 gram gemalen koffie
40 tot 60 ml water
25 seconden doorlooptijd
Heb je het zetten van een dubbele espresso eenmaal onder de knie? Dan heb je de ruimte om te experimenteren met deze verhoudingen. Dat zorgt voor een sterkere of juist mildere smaak.
Warm je machine op en spoel deze goed door. Warm vervolgens je espressokop op. Gebruik gemalen koffiebonen of maal je koffiebonen zelf en weeg 14 gram af voor in de portafilter. Gebruik een tamper om de koffie gelijkmatig aan te drukken, zodat het water egaal door de koffie loopt. Plaats de opgewarmde espressokop onder de machine en de portafilter in de machine. Zet de espressomachine aan en binnen 30 seconden geniet je van een warme en aromatische dubbele espresso.
Experimenteer met verschillende merken koffiebonen en het allerbelangrijkste is: geniet van je doppio’s!